رئیس صندوق اعتباری هنر : هنرمندان را در جنگ تنها نگذاشتیم

1405/06/24
کارشناس روابط عمومی

https://honarcredit.ir/qui-1.16933070452966E+15

در روز‌هايي که جامعه هنري و رسانه‌اي کشور با چالش‌ها و فراز و نشيب‌هاي اقتصادي متعددي روبه‌روست، نقش حمايتي صندوق اعتباري هنر بيش‌ازپيش اهميت مي‌يابد. سيد مجيد پوراحمدي، رئيس صندوق اعتباري هنر در جديدترين قسمت برنامه «فرهيختگان‌گپ» حضور پيدا کرد و در خصوص ابعاد مختلف حمايت‌هاي مادي و معنوي، تسهيلات پرداختي، جزئيات بيمه تأمين اجتماعي، سقف تعهدات بيمه تکميلي و رويکرد صندوق نسبت به هنرمندان داخل و خارج از کشور به طور شفاف و دقيق صحبت کرد.

شاید بتوان گفت مهم‌ترین اتفاقی که در 50 سال اخیر برای ما رخ داده، جنگ‌های سال گذشته است. یکی از اقشاری که در این حوادث به انحای مختلف دچار خسارت شدند، هنرمندان بودند. برای شروع بفرمایید هنرمندان چقدر خسارت دیدند و صندوق اعتباری هنر چگونه و به چه شکلی از آن‌ها حمایت کرد؟ 
همان‌طور که فرمودید با موضوع جنگ درگیر شدیم. البته در جنگ اول، مناطقی که درگیر بودند کمتر بود و به تبع آن ما نیز ورود کمتری داشتیم. اما در جنگ اخیر (جنگ رمضان)، به وسعت کشور همه درگیر شدند. بخش‌های اصلی دولت که فعالیت‌های حمایتی و پشتیبانی انجام می‌دادند، از جمله خود دولت، شهرداری‌ها و بنیاد مسکن، اساساً رسالت حمایت را بر عهده داشتند. در بخش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با دستوری که وزیر محترم دادند، جلسه‌ای تشکیل و کمیته‌ای ایجاد شد. مقرر گردید ما نیز به نوبه خود در صندوق هنر، در حد توان یک ورود و حمایتی داشته باشیم و هم از جنبه معنوی و هم از جنبه مادی حمایت کنیم. 
به همین دلیل سامانه‌ای ایجاد کردیم و بر اساس آن به همه اطلاع‌رسانی انجام شد. حمایت‌ها را در سه سطح تعریف کردیم؛ سطح یک برای افرادی که شیشه‌ها و پنجره‌های منازلشان آسیب دیده یا شکسته بود؛ سطح دو برای مواردی که در، دیوار و بنایی نیاز به تعمیر داشت و سطح سه برای منازلی که تخریب نسبتاً کاملی شده بودند. مشخص کردیم هر فرد در هر یک از این سطوح، مبالغ مشخصی را دریافت می‌کند. 
نزدیک به ۴۵۰ نفر مدارک خود را روی سامانه قرار دادند و تقاضای حمایت کردند. این درخواست‌ها همگی به استان‌ها، معاونت‌ها و مجموعه‌های مرتبط در تهران و استان‌ها ارجاع و بررسی شد. در مجموع، ۹۳ نفر از آسیب‌دیدگان تسهیلاتی تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان دریافت کردند و نزدیک به ۲۳۰ نفر نیز کمک‌های بلاعوض بین ۱۵ تا ۵۰ میلیون تومان گرفتند. مانند همه بخش‌های کشور ما نیز هنرمندان و فعالان فرهنگی و هنری داشتیم که به درجه رفیع شهادت رسیدند؛ برخی از آن‌ها از اعضای صندوق بودند. از جمله ۳ نفر از شهدای میناب (مدرسه شجره طیبه) که از معلمان و مربیان قرآن بودند و چند نفر دیگر در سطح کشور. در مجموع حدود ۶ تا ۷ نفر از اعضای ما در این جنگ اخیر به شهادت رسیدند و ما افتخار داریم که مجموعه صندوق هنر اعضایی داشته که اکنون شهید هستند. 
در مجموع، نزدیک به ۴ میلیارد تومان پرداخت بلاعوض و نزدیک به ۱۳ میلیارد تومان پرداخت تسهیلات بدون بهره به عزیزان داشتیم. البته گاهی اوقات افرادی هستند که دیر متوجه شده‌اند یا به هر دلیلی در آن شرایط درگیر بوده‌اند و ذهنشان به این سمت نبوده است. با اینکه ما یکی دو ماه بعد از جنگ سامانه را فعال کردیم، اما باز هم مراجعاتی داریم که تقاضا‌هایشان کاملاً دقیق و درست است. ما در حال انجام کار‌های این عزیزان نیز هستیم و به آمار مجموع ما اضافه خواهد شد، اما عددی که تا الان ثبت شده همین بود که عرض کردم.
آیا از خانواده‌های این شهدای عضو صندوق نیز حمایتی صورت می‌گیرد؟ 
در هر سطحی که بتوانیم کمک می‌کنیم. به‌عنوان‌مثال، سفری به شهر میناب داشتم و شخصاً به منزل یکی از این عزیزان رفتم؛ یکی دو مورد دیگر را هم معاونانم رفتند. البته باتوجه‌به شرایط آن ایام و درگیری این خانواده‌ها با فضای پیش‌آمده، نمی‌شود هر بحثی را با آن‌ها مطرح کرد. ما سعی کردیم کمک کوچکی انجام دهیم، اما بنا داریم بعد از اینکه فضا کمی بهتر شد، مجدداً وارد شویم و ببینیم اگر مشکلی دارند، در حد وظایف صندوق حتماً در خدمت این عزیزان باشیم.
نکته و ابهامی که زیاد در رسانه‌ها و محافل می‌بینیم این است که نوع و اشکال حمایت صندوق اعتباری هنر از هنرمندان متفاوت است. آیا اساساً در هنر‌ها اولویت‌بندی خاصی داریم؟ به‌عنوان‌مثال هنرمند درجه یک، دو و سه داریم یا چرا فعالان یک رشته هنری بیشتر حمایت می‌گیرند و رشته‌ای دیگر کمتر؟ اگر این موضوع شفاف بیان شود، ابهامات برطرف خواهد شد. 
همه فعالیت‌ها، خدمات و حمایت‌های صندوق بر مبنای آیین‌نامه‌هایی است که مصوب هیئت‌امنای صندوق است. رئیس هیئت‌امنا وزیر فرهنگ هستند، برخی از معاونان در آن عضویت دارند و یکی دو نفر از چهره‌های برجسته نیز عضو هیئت‌امنا هستند. فعالیت‌های اصلی صندوق در حوزه پوشش‌ها و حمایت‌های بیمه‌ای است که دستورالعمل آن کاملاً مشخص است. ما طرح‌های متفاوتی داریم که مجموعاً شامل حدود ۴۰ طرح خدمت‌رسانی و حمایتی می‌شود. یکی از این موضوعات، بحث تسهیلات است که سؤالی هم که الان مطرح کردید از همین جنس است. گاهی اوقات این موارد شامل پرداخت‌ها و کمک‌های بلاعوض می‌شود و گاهی خصوصاً بحث تسهیلات کم‌بهره یا بدون بهره است که جزء فعالیت‌های جنبی صندوق به شمار می‌رود. ما برای اینکه بتوانیم عدالت را رعایت کنیم و به‌گونه‌ای عمل کنیم که پاسخگوی نیاز‌های هنرمندان در سطح کشور باشیم چهارچوبی را طراحی کردیم. بر اساس این چهارچوب، میزان تسهیلاتی که در طول یک سال می‌توانیم ایجاد کنیم، مشخص می‌شود. 
نحوه ایجاد تسهیلات هم بر اساس مدیریت منابع است؛ یعنی منابعی را که برای مثال از طریق بیمه‌ها از دولت یا از درآمد‌های داخلی به دست می‌آوریم، در طول ماه از طریق بانک‌های عامل مدیریت کرده و ازآن‌طریق امتیاز ایجاد می‌کنیم. این امتیاز در طول سال پیش‌بینی می‌شود؛ مثلاً سال گذشته پیش‌بینی کردیم که امکان پرداخت حدود ۲۰۰ میلیارد تومان تسهیلات را داریم. این مبلغ را بر مبنای نسبت جمعیت اعضایمان در هر استان به جمعیت کل کشور، توزیع می‌کنیم و بخش قابل‌توجهی از آن را به ادارات کل استان‌ها اختصاص می‌دهیم. مثلاً به یک اداره کل ۳ میلیارد، ۴ میلیارد یا ۵ میلیارد تومان اختصاص می‌یابد. در تهران نیز به صنوف و خانه‌های اصلی از جمله خانه سینما، خانه تئاتر، خانه موسیقی یا برخی از معاونت‌های تخصصی مرتبط با ما (مثل معاونت مطبوعات و رسانه، معاونت هنری، سازمان سینمایی و یا مرکز عالی قرآن) بر مبنای همان فرمولی که اشاره کردم، مبالغی تخصیص داده می‌شود.
پس شما دو معیار اصلی دارید: اول آیین‌نامه و دوم که مهم‌تر از اولی است، بحث رعایت عدالت. موضوع دیگر این است که حق بیمه تأمین اجتماعی افزایش پیدا کرده و می‌دانیم که این افزایش سال‌به‌سال اتفاق می‌افتد. در این موقعیت و شرایط، صندوق اعتباری هنر چه اقداماتی انجام می‌دهد و چه واکنشی به این اتفاقات دارد؟ 
موضوع اصلی ما بحث بیمه تأمین اجتماعی است و در بین همه فعالیت‌هایمان، این موضوع اهمیت اول و اولویت یک را دارد. اصلاً هدف تأسیس صندوق در واقع همین بخش بیمه تأمین اجتماعی بوده است. تا الان جمعیتی حدود ۷۰ هزار نفر را به تأمین اجتماعی معرفی کرده‌ایم که نزدیک به ۵۰ هزار نفر از آن‌ها در حال حاضر فعالند و بیمه‌پردازی می‌کنند که این آمار برای صندوق از اهمیت بالایی برخوردار است. ما از سال‌های گذشته توافقی با سازمان تأمین اجتماعی برقرار کرده‌ایم و با یک فرمول و فرایند مشخص، افراد را معرفی می‌کنیم. 
وقتی فردی عضو ما می‌شود، این حق را دارد که کاملاً از همه خدمات استفاده کند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها بیمه تأمین اجتماعی است. ما فرد را به سازمان تأمین اجتماعی معرفی می‌کنیم. بر مبنای سه نرخ ذیل «بیمه حرف و مشاغل آزاد» که شامل نرخ‌های ۱۲ درصد، ۱۴ درصد و ۱۸ درصد است، وقتی افراد معرفی می‌شوند، سهم و درصدی از این نرخ را صندوق پرداخت می‌کند. بر اساس منابع و بودجه‌ای که از وزارت ارشاد دریافت می‌کنیم، در تمامی این نرخ‌ها، ۱۰ درصد آن را پرداخت می‌کنیم که در واقع حدود ۶۰ درصد از کل نرخ بیمه پرداختی می‌شود. مثلاً در نرخ ۱۲ درصدی، ۱۰ درصد آن را می‌دهیم و ۲ درصد آن را فرد پرداخت می‌کند؛ یا در نرخ ۱۸ درصدی، ۱۰ درصد را ما پرداخت می‌کنیم و ۸ درصد را فرد می‌پردازد. تا خردادامسال شرایط به این صورت بود که هر سال نرخ حداقل دستمزد که توسط وزارت رفاه و کار معرفی می‌شد (که مثلاً ۳۰ یا ۴۰ درصد افزایش داشت)، متناسب با آن، این سهم برای ما و عضو نیز افزایش پیدا می‌کرد و افراد بر اساس نرخی که اعلام می‌شد، سهمشان را پرداخت می‌کردند. این بررسی بر مبنای حداقل دستمزد است و ما هم بر اساس همان حداقل دستمزد، سهم خود را پرداخت می‌کنیم.
پیش‌ از این تغییرات، رقم سرانه درمان چقدر بود که اکنون به یک میلیون و 200 هزار تومان رسیده است؟ 
این رقم پیش‌ازاین برای هر فرد در سال جاری حدود ۴۰۰ هزار تومان بود؛ یعنی کسی که خانواده کوچکی داشت (مثلاً یک یا دو نفر بودند)، هزینه‌اش حدوداً ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان می‌شد. اما الان در این محاسبه، این رقم الزاماً به حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد و مجموعاً ماهانه رقمی حدود یک تا یک و نیم میلیون تومان به هزینه‌های افرادِ دارای سرانه درمان اضافه می‌شود. البته این روش محاسبه یک حسن هم دارد؛ حداقل در موضوع افزایش حق بیمه، اگر فردی مثلاً امروز بازنشسته شود و با روش قبلی ۱۶ میلیون تومان دریافتی داشته باشد، با این روش محاسبه جدید، دریافتی او ۲۱ میلیون تومان خواهد بود. این به‌هرحال یک منفعت است؛ چراکه یکی از اعتراضات همیشگی ما و فشاری که از سمت ما برای اطلاع‌رسانی وارد می‌شود، این است که افرادی که از مسیر صندوق، بیمه می‌شوند، توجه داشته باشند که می‌توانند با افزایش حق بیمه پرداختی، سطح حقوق بازنشستگی خود را بالا ببرند؛ یعنی می‌توانند تا ۷ برابر حداقل دستمزد، بیمه‌پردازی کنند. 
متأسفانه این موضوع در گذشته خوب اطلاع‌رسانی نشده یا ضعف ما بوده و یا عدم توجه خود هنرمند باعث شده که الان بیش از ۹۵ درصد از اعضای ما روی حداقل دستمزد بیمه‌پردازی کنند. در نتیجه وقتی بازنشسته می‌شوند، با حقوق بازنشستگی کمی مواجه شده و شروع به اعتراض می‌کنند. در یکی دو سال گذشته، یکی دو چهره مشهور از جمله مرحوم اکبر عبدی، همین اعتراض را داشتند که چرا با رقم کمی بازنشسته شده‌اند. ریشه این مشکل در این است که آن‌ها می‌توانستند سهم پرداختی خود را تا حداکثر ۷ برابر حداقل دستمزد ارتقا دهند، اما به هر دلیلی این کار را نکردند.
بنابراین هدف اصلی این است که این روند هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت به نفع هنرمندان تمام شود؟ 
این روند در بلندمدت قطعاً به نفع آن‌هاست. در حال حاضر هزینه پرداخت‌ها مقداری فشار می‌آورد، اما ما در حال تلاشیم بخشی از آن را از مسیری که با سازمان تأمین اجتماعی پیش می‌بریم، جبران کنیم؛ از جمله فعال‌شدن جریان ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی که منافع آن به‌نوعی در اختیار حوزه فرهنگ و هنر قرار بگیرد. اخیراً هم در این باره جلسه‌ای با ریاست دکتر انتظامی و با حضور قائم‌مقام تأمین اجتماعی داشتیم و زمینه‌های مثبتی را مشاهده می‌کنیم. امیدواریم تا انتهای سال این شرایط مهیا شود تا درعین‌حال که این موضوع برای آینده هنرمندان مفید است، امروز فشاری به افراد وارد نکند.
باتوجه‌به صحبت‌های شما، نکته بسیار مهمی برای هنرمندان و اعضای صندوق وجود دارد؛ اینکه هرچقدر الان مبلغ بیشتری برای بیمه بپردازند (تا سقف ۷ برابر)، در زمان بازنشستگی دریافتی بیشتری خواهند داشت. آیا روی این موضوع تأکید دارید؟ 
این موضوع بسیار مهم است. شاید من تابه‌حال به این صورت در فضای رسانه‌ای آن را مطرح نکرده بودم؛ هرچند در جلسات متعدد با خود اعضا، کانون‌ها و انجمن‌ها درباره آن صحبت کرده‌ایم. اما این موضوع مهم است و من عاجزانه از هنرمندان خواهش می‌کنم به آن توجه کنند. شاید وقتی الان این حرف را می‌زنم، خیلی‌ها بگویند: «ما توان مالی نداریم و شما دلتان خوش است که این حرف را می‌زنید!» اما در کنار همه این سختی‌ها، اگر امکانش را دارید، حتماً سطح بیمه‌پردازی خود را افزایش دهید. این کار باعث می‌شود وقتی که ان‌شاءالله به بازنشستگی رسیدید، حداقل حس خوبی داشته باشید و دعایش را هم در حق مایی که الان داریم از طریق رسانه این موضوع را اعلام می‌کنیم، بکنید.
در کنار بحث تأمین اجتماعی، ما تغییراتی هم در تعهدات بیمه تکمیلی داریم که متأثر از همین افزایش حق بیمه‌هاست. در خصوص میزان، سطح و چگونگی این تغییرات در تعهدات بیمه تکمیلی نیز توضیح بفرمایید. 
البته باید توجه داشت که موضوع تأمین اجتماعی یک بیمه پایه محسوب می‌شود، اما موضوع بیمه تکمیلی مربوط به کامل‌کردن بخش درمانِ حال حاضر فرد است تا اگر مشکلی پیش آمد بتواند از آن استفاده کند. بنابراین این‌ها دو موضوع متفاوتند. در بحث بیمه تکمیلی که در حال حاضر در ایام و روز‌های ثبت‌نام آن هم قرار داریم، خواهشی از همه اعضای هنرمند و اصحاب فرهنگ و هنر عضو صندوق داریم؛ چراکه در حال حاضر یکی از مهم‌ترین مسائلی که می‌تواند یک فرد را درگیر کرده و مشکلات حاد برایش به وجود بیاورد، مسائل مربوط به سلامت است. به‌هرحال اکنون هزینه‌های سلامت بسیار افزایش پیدا کرده و باتوجه‌به شرایط کسب‌وکار‌های هنری، داشتن این پشتوانه درمانی ضرورت دارد. اهالی فرهنگ، هنر و رسانه باتوجه‌به تلاطمات اخیر، به‌ویژه در یک سال گذشته و تبعات ناشی از دو جنگی که در منطقه شکل گرفته و تحولاتی که سال گذشته شاهد آن بودیم، از نظر اقتصادی آسیب دیده‌اند و بخش زیادی از جریان درآمدی فعالان این عرصه تحت‌تأثیر قرار گرفته است. در چنین شرایطی، اگر خدای‌نکرده یک موضوع درمانی و بحث سلامت پیش بیاید، واقعاً شرایط سختی برای فرد ایجاد می‌شود؛ موضوعی که ما اکنون به تعداد زیاد با آن درگیر هستیم و می‌بینیم که هنرمندان مراجعه می‌کنند. در اینجا، موضوع بیمه درمان تکمیلی به یک مسئله بسیار مهم تبدیل می‌شود. ما بعضاً با افرادی برخورد داریم که درگیر بیماری‌های خاص هستند و علی‌رغم اینکه بیماری سختی داشته‌اند و تحت درمان قرار گرفته‌اند، اما بخش مهمی از هزینه‌هایی که باید پرداخت می‌کردند، از طریق همین بیمه درمان تکمیلی صندوق مدیریت شده است. 
برای درک بهتر اهمیت بیمه درمان تکمیلی سال جاری، باید بگویم بیشترین میزانی که یک نفر توانسته از خدمات بیمه درمان تکمیلی صندوق استفاده کند، تا الان رقمی معادل ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده است که این بازه زمانی از مهرماه پارسال تا پایان مردادماه امسال را شامل می‌شود و قطعاً تا پایان قرارداد این رقم چند صد میلیون تومان دیگر نیز افزایش خواهد یافت. نفر دوم ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و نفر سوم ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان از این خدمات استفاده کرده‌اند که هر سه نفر از فعالان و اعضای خانه سینما هستند. نفر چهارم نیز با ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان هزینه درمانی، از اعضای خانه تئاتر است. در سال گذشته، سرانه پرداختی به هر نفر (اگر خودش یا همسرش به‌تنهایی تحت پوشش بوده‌اند) نهایتاً حدود ۴ میلیون تومان بوده است؛ اما امسال به دلایلی که توضیح خواهم داد، این رقم در «طرح آرامش» (که عمدتاً از این طرح استفاده می‌کنند) به ۸ میلیون تومان رسیده است. می‌دانید که اعدادی مثل ۷ یا ۸ میلیون تومان در هزینه‌های پزشکی امروز، شاید تنها معادل مراجعه به یک پزشک، خرید چند قلم دارو و انجام چند آزمایش باشد. این مبلغ به نسبت هزینه‌های درمان کم است، اما می‌تواند یک آورده و کمک بسیار مهم، خصوصاً برای افرادی که درگیر بیماری‌ها می‌شوند، ایجاد کند. 
امسال برای جدول تعهدات بیمه درمان، باتوجه‌به تجربیات سال‌های گذشته، تغییراتی ایجاد و مواردی را اضافه کردیم، از جمله در موضوع «دندانپزشکی» که یک بخش بسیار پرمخاطب است، سقف تعهدات را ۱۰۰ درصد افزایش دادیم. موضوع استفاده از خدمات «عینک» را نیز به همین صورت ۱۰۰ درصد افزایش دادیم. در بحث «دارو و ویزیت» که معمولاً پرمخاطب است و تقاضای زیادی برای آن وجود دارد هم افزایش ۱۰۰ درصدی اعمال کردیم. نکته مهم دیگر این است که برای همان بخش دندانپزشکی، ما امکان «شناور شدن» سهمیه را برای اولین‌بار در طول سال‌های گذشته ایجاد کردیم. به این معنا که مثلاً در «طرح آرامش»، سقف استفاده فرد از خدمات دندانپزشکی ۱۵ میلیون تومان است. حالا اگر یک خانواده ۵ نفره تحت پوشش باشند، سهم هر نفر ۱۵ میلیون تومان است. با این امکان جدید، یک نفر از اعضای خانواده می‌تواند علاوه بر سهم خود، سهم یک نفر دیگر از اعضا را نیز استفاده کند؛ یعنی سقف استفاده او به ۳۰ میلیون تومان می‌رسد. این ویژگی، زمینه بسیار خوبی را فراهم می‌کند تا بخش مهمی از خدمات پایه‌ای و ضروری مانند دندانپزشکی به شکل بهتری پوشش داده شود.
اگر بخواهیم نگاهی رو به آینده داشته باشیم، چه برنامه‌هایی دارید؟ با موقعیتی که اکنون در آن هستیم و وضعیتی که کشورمان دارد، هنرمند اساساً باید حالش خوب باشد تا خروجی کارش نیز مطلوب باشد. صندوق اعتباری هنر برای آینده چه اقداماتی انجام می‌دهد تا هنرمندان و اهالی رسانه بتوانند با فراغ‌بال بیشتری کارشان را انجام دهند؟ 
این یکی از موضوعات اساسی ماست. اجازه بدهید من چند آمار ارائه بدهم؛ به‌هرحال ما اکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر از اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و فعالان قرآن و عترت را به‌عنوان عضو صندوق داریم. این عزیزان در ۴۰ شاخه مختلف از صندوق خدمات و حمایت دریافت می‌کنند که یکی از آن‌ها بیمه تکمیلی، دیگری بیمه تأمین اجتماعی و بخش‌های دیگر شامل تسهیلات و سایر خدمات است. نزدیک به ۷۰ هزار نفر تا الان به بیمه تأمین اجتماعی معرفی شده‌اند و ۵۰ هزار نفر در حال حاضر از خدمات بیمه تکمیلی صندوق استفاده می‌کنند. ۲۷۰۰ نفر، افرادی هستند که بر اساس آیین‌نامه در شرایط سخت قرار دارند؛ یعنی از کارافتادگی یا عائله‌مندی شدید دارند و به دلایل مختلف امکان کار در حوزه فرهنگ و هنر را ندارند. این ۲۷۰۰ نفر مستمری ماهانه از صندوق دریافت می‌کنند. همچنین، بیش از ۷۰۰ نفر از دارندگان درجه یک هنر، در قالب «طرح تکریم» صندوق، دریافتی ماهانه دارند. 
در مجموع، هزینه قابل‌توجهی در حوزه فرهنگ و هنر انجام می‌شود؛ به‌طوری‌که در حال حاضر هزینه ماهانه صندوق حدود ۱۵۰ میلیارد تومان است. این ارقام در طول سال‌ها افزایش پیدا کرده و به این سطح رسیده است. نگاه دولت و وزارت فرهنگ نیز این است که از منابع تأمین‌شده، اولویت نخست حتماً بخش حمایت از این عزیزان باشد. به همین دلیل در حال حاضر سیاست‌گذاری در وزارت فرهنگ به این صورت است که منابع تخصیصی از سوی دولت، در وهله اول برای صندوق و حمایت از هنرمندان در نظر گرفته شود. ازاین‌جهت واقعاً در طول سال‌های گذشته، رشد قابل‌توجهی در بخش خدمات و حمایت‌ها داشتیم. برداشت ما این است که باتوجه‌به ارتباطات، مرکز تماس و مراوداتی که در سطح استان‌ها داریم، علی‌رغم انتظارات و نیاز‌های بسیار بالای هنرمندان و مشکلات شدیدی که وجود دارد، یک رضایت‌مندی عمومی وجود دارد. ریشه این رضایت‌مندی در نوع نگاه ماست؛ اینکه تلاش می‌کنیم با وجود محدودیت منابع، هر آنچه در توان داریم را طراحی کنیم تا بتوانیم خدماتمان را گسترش دهیم.
به‌عنوان سؤال آخر، وضعیت هنرمندان خارج از کشور که به ایران برگشتند، عضو صندوق هستند یا نه؟ آیا افرادی که از خارج از کشور می‌آیند یا قصد بازگشت دارند، می‌توانند عضو صندوق اعتباری هنر شوند؟ برنامه و نحوه حمایت صندوق از این دسته از هنرمندان چگونه است؟ 
این یک موضوع ریشه‌ای در نگاه نظام جمهوری اسلامی به فعالیت‌های فرهنگ و هنر است و ما هم مجری این نگاه هستیم. اساساً نگاه دولت در بخش حمایت‌های پایه‌ای - که به‌هرحال مواردی مثل بیمه‌های هنرمندان و آن بخشی که مربوط به معیشت افراد است را شامل می‌شود - یک نگاه عام و بسیط است. من این موضوع را باتوجه‌به اینکه در هر دو دولت، یعنی هم در دولت شهید رئیسی و هم در دولت آقای پزشکیان در خدمت اهالی فرهنگ و هنر بوده و هستم و پیش از آن هم کم‌وبیش در دولت‌های گذشته هم می‌دیدم، با قطعیت می‌گویم؛ چراکه مستقیماً با آن درگیر هستم. نگاه وزارت فرهنگ این است که در بخش حمایت‌های پایه‌ای موجود در صندوق هنر، حتماً باید فارغ از اندیشه، تفکر یا رفتار افراد، حمایت‌ها به‌صورت کامل برقرار باشد. 
نکته اول همین نگاه فراگیر است و نکته دوم اینکه به‌هیچ‌وجه بُعد جغرافیایی مطرح نیست. ما با «هنرمند بودن» فرد و حرفه و فعالیت فرهنگی و هنری او کار داریم؛ نه کاری به جغرافیای محل سکونت او داریم و نه کاری به افکارش. اینجا جایی است که دولت می‌خواهد آن بخش پایه‌ای و حداقل‌های حمایتی را حتماً برای همه افرادی که به‌نوعی ایرانی محسوب می‌شوند و دارای شناسنامه ایرانی هستند، برقرار کند. چه در گذشته و چه خصوصاً در حال حاضر، کاملاً این نگاه وجود دارد که وقتی افراد مراجعه می‌کنند و تقاضای این نوع حمایت‌ها را دارند، حتماً این خدمات ارائه شود و ما هم در حال انجام آن هستیم. هم‌اکنون افرادی را داریم که ساکن ایران نیستند یا رفت‌وآمد دارند، اما در داخل کشور فعالند، گاهی رویداد برگزار می‌کنند یا نمایشگاه می‌گذارند و بیمه‌شان نیز بیمه صندوق هنر است. ممکن است فردی در مقطعی باشد و در مقطعی دیگر نباشد. البته اگر شخصی به‌کلی رفته باشد و ارتباطی برقرار نکند بحث دیگری است، اما مواردی ازاین‌دست را داشته و داریم. 
درباره کسانی هم که اخیراً بحث بازگشتشان مطرح است، کاملاً این نگاه وجود دارد که وقتی در ایران هستند و فعالیت می‌کنند و همه زمینه فعالیتشان توسط کشور و دولت فراهم است، ما حتماً وظیفه داریم ابعاد حمایتی را که حق طبیعی هر فرد و هنرمند است ارائه دهیم. لذا از همین‌جا اشاره می‌کنیم هر کسی که خارج از ایران فعالیت فرهنگی و هنری داشته و موردتأیید وزارت فرهنگ است، هنگام بازگشت، قبل از اینکه هر جای دیگری برود، اول به صندوق اعتباری هنر مراجعه کند تا مسائل حمایتی پایه‌ای‌اش برقرار شود و ان‌شاءالله با خیال راحت‌تری بتواند بقیه امور خود را دنبال کند. 


تعداد بازدید : 23

یک قاب از صندوق

راه‌های ارتباطی

مرکز تماس

 شماره مرکز تماس: 42713000 (30 خط)

 شماره پیامک مرکز تماس: 02142713000

 پست الکترونیکی مرکز تماس : cc@honarcredit.ir

 نشانی صندوق

تهران، خیابان قائم مقام فراهانی،مابین خیابان شهید مطهری و خیابان شهید بهشتی، کوچه کاظم اخوان (ششم)، پلاک ۱۳، ساختمان هنر

شماره نمابر (فکس) : ۸۸۷۳۰۶۸۸ ; صندوق پستی : ۱۵۸۶۸۵۶۱۱۱

پست الکترونیک : info@honarcredit.ir

پست الکترونیک روابط عمومی : pr@honarcredit.ir

با ما در شبکه‌های اجتماعی